Οι αντιδράσεις, όμως, έχουν περάσει και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αριθμός στελεχών εμφανίζονται δυσαρεστημένα τόσο με τους επαίνους Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου όσο και για αυτό που ονομάζουν «ξαναγράψιμο της μεταπολιτευτικής Ιστορίας της Αριστεράς».
Φλαμπουράρης, Βίτσας, Σπίρτζης στηρίζουν
Όπως ήταν αναμενόμενο, βασικοί υπουργοί στήριξαν δημόσια τις θέσεις που εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας στο άρθρο του. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κόμμα που έβλεπε ότι η αλλαγή πρέπει να πάει πολύ πιο πέρα και να έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά», ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ Αλιέντε, Ανδρέα Παπανδρέου και ΣΥΡΙΖΑ! Από την μεριά του, ο Αλ. Φλαμπουράρης χαρακτήρισε απολύτως θεμιτό το άνοιγμα Τσίπρα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Τέλος, ο υπουργός Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης, είπε ότι «ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με το άρθρο του και τη στάση του, ανοίγει για μια ακόμη φορά τον δρόμο σύγκλισης των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων».
«Αδικεί τον εαυτό του»
Η πρώτη δημόσια αρνητική τοποθέτηση για το άρθρο του πρωθυπουργού ήρθε από τον Γ. Κυρίτση. Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους για μέλος της ΚΟ του ΣΥΙΡΖΑ, ο Κυρίτσης δήλωσε ότι «διαφωνώ με το άρθρο του Πρωθυπουργού για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Νομίζω ότι ήταν ένα άρθρο, το οποίο κάνει έναν παραλληλισμό μέσα από έναν οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αδικείται».
μετρο γραμμη πειραιας
Άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με μακροχρόνια θητεία στο ΚΚΕ Εσωτερικού, εμφανίζονται ακόμα πιο δυσαρεστημένα με το άρθρο, έως και «οργισμένα». Χαρακτηρίζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου «εχθρό της Αριστεράς» που «καπηλεύτηκε τους αγώνες και τα συνθήματα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Πολυτεχνείου».
Τι ενοχλεί στο άρθρο
Ας δούμε ποια σημεία ακριβώς του άρθρου ενοχλούν τους βετεράνους του ΣΥΡΙΖΑ:
- Το άρθρο αντιμετωπίζει γενικά τον Ανδρέα Παπανδρέου με μια οικειότητα που απάδει των παραδόσεων της Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπας αποκαλεί τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ «Ανδρέα», κάτι που δεν έπραξαν ποτέ μέχρι σήμερα τα στελέχη της Αριστεράς.
- Το άρθρο επαινεί τον Ανδρέα Παπανδρέου («διέθετε το πολιτικό αισθητήριο να διαγνώσει την ιστορική στιγμή της Μεταπολίτευσης, τα ζητούμενα και τις μεγάλες δυνατότητες που αυτή άνοιγε»), την ώρα που παίρνει αποστάσεις από τα μεταπολιτευτικά κόμματα της Αριστεράς. Ο πρωθυπουργός μιλάει για μια «Αριστερά διασπασμένη, ρημαγμένη από τους διωγμούς και καθηλωμένη σε σχήματα που αναφέρονταν σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν». Είναι εντυπωσιακό ότι στο άρθρο η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη χαρακτηρίζεται «σωστή, δίκαιη και επαναστατική για την εποχή, αλλά και εφαρμόσιμη, εφικτή, καταλυτική».
Στην ουσία, ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχεται το βασικό αφήγημα του Ανδρέα Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε τον εκφραστή των αγώνων και των αιτημάτων του ΕΑΜ και των λαϊκών αγώνων. «Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε προϊόν και αποτέλεσμα μιας ιστορικής στιγμής, αλλά και ενός ηγέτη που την διέγνωσε σωστά. Η προσπάθεια να συνενωθούν οι τρεις γενιές, της Εθνικής Αντίστασης, του 1-1-4 και του Πολυτεχνείου, κάτω από τους μεγάλους στόχους μιας Διακήρυξης και τη στέγη ενός ριζοσπαστικού κόμματος [...] αποτέλεσε τομή στην πολιτική και στην κοινωνία».
μαρουσι καφε με επιτραπεζια
No comments:
Post a Comment