Στο Μαξίμου, σύμφωνα με αξιωματούχους, χρησιμοποιούν για τη διάσκεψη της Γενεύης την έκφραση «ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος» και δηλώνουν αισιόδοξοι για την προοπτική διευθέτησης μιας από τις πιο μακροχρόνιες διενέξεις της διεθνούς διπλωματικής σκηνής. Η αισιοδοξία του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στηρίζεται σε τέσσερις παράγοντες:
- Πρώτον, σε αυτή καθεαυτή την πρόοδο που έγινε στη διάσκεψη της Γενεύης. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό κάθισαν στο ίδιο τραπέζι. Επίσης, για πρώτη φορά στην τρέχουσα διαδικασία, ανταλλάχτηκαν χάρτες για τα εδάφη που θα έχουν οι δύο συνιστώσες πολιτείες. Παρά τις διαφορές που παραμένουν, με κύριο αγκάθι την τύχη της Μόρφου, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μόλις 1% του κυπριακού εδάφους. Η ελληνοκυπριακή πρόταση δίνει στους Τουρκοκυπρίους 28,2%, ενώ η τουρκοκυπριακή 29,2%. Επιπλέον, έχουν γίνει και τα πρώτα βήματα στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, παρά τις γνωστές θέσεις της Άγκυρας. Ανάλογες εκτιμήσεις κάνει και το περιβάλλον του προέδρου Αναστασιάδη.
- Δεύτερον, η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι ο Ερντογάν δεν θέλει να δυναμιτίσει τη λύση, παρά τους λεονταρισμούς στους οποίους επιδίδεται για εσωτερική κατανάλωση. Πιο πολύ ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει να κάνει ανατολίτικο παζάρι για να κερδίσει όσα περισσότερα γίνεται στο τελικό «deal». Βασικό επιχείρημα αυτής της εκτίμησης είναι ότι ο Ερντογάν δεν θα άφηνε σε καμιά περίπτωση τον Ακκιντζί να προχωρήσει τόσο πολύ τη διαπραγμάτευση, αν είχε αποκλείσει οποιαδήποτε προοπτική επίλυσης. Σε ερώτηση αν η εντύπωση που αποκόμισε ο πρωθυπουργός από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ερντογάν ήταν ότι ο Τούρκος πρόεδρος όντως θέλει τη λύση, πηγή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος αρνήθηκε να σχολιάσει.
σχεδιο πολης σπατα
παπουτσια μοδας 2015
No comments:
Post a Comment